• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Trump Squeeze


    Trump Squeeze
    Το trump squeeze είναι μία παραλλαγή του απλού σκουίζ. Ο εκτελεστής έχει ένα χρώμα το οποίο μπορεί να εδραιώσει με κοφτές, αλλά προστατεύεται από τον έναν αμυνόμενο. Αν όμως ο ίδιος αμυνόμενος πρέπει να φυλάει και κάποιο άλλο χρώμα, η squeeze card θα τον αναγκάσει να αφήσει αφύλακτο το ένα από τα δύο.

    Παραδείγματα (σε όλα τα επόμενα ο εκτελεστής έχει ήδη διορθώσει το μέτρημα (rectification), δηλαδή έχει δώσει όλες τις λεβέ που επρόκειτο να χάσει και προσπαθεί να κερδίσει όλες όσες έχουν μείνει). Τα ατού είναι οι κούπες και το υπογραμμισμένο φύλλο είναι το squeeze card:
    1
    Q


    2
    10


    3

    J
    98
    Q2
    Q106
    Q
    QJ54
    54
        Β    
    J6
    87
         Β    
    32
         Β    
    Δ       Α
    Δ       Α
    7
    Δ          Α
    875

    7

    J10
    543

    J9
        Ν
    J98
    62
         Ν
    109
         Ν
    9876

    872


    2



    10
    8
    103
    106
    7
    87
    32

    1.     Όταν ο εκτελεστής παίζει τον J διώχνοντας το 2 από το χέρι του, η Α δεν έχει ικανοποιητική απάντηση. Αν διώξει πίκα, ο Ν θα συνεχίσει με την Q από τον μορ, την Q και κοφτό σπαθί και θα εισπράξει και το 8. Αν αντίθετα πετάξει σπαθί, ο Ν θα συνεχίσει με την Q και κοφτό σπαθί ώστε να μετράρει το 10 το οποίο θα το εισπράξει όταν ανέβει στην συνέχεια με πίκα

    2.     Ο εκτελεστής παίζει το 10. Αν η Α διώξει καρό, ο Ν θα κόψει καρό μετράροντας το 9, το οποίο θα κάνει στην συνέχεια όταν ανέβει με σπαθί. Αν πετάξει σπαθί, τότε όταν ο Ν παίξει την Q το 8 θα μετραριστεί. Θα κατέβει με κοφτό καρό και θα εισπράξει και το σπαθί

    3.     Όταν ο Ν παίζει το 10 από το χέρι του, τι μπορεί να κάνει η Α; Αν διώξει καρό τότε το 10 θα γίνει καλό. Αν πετάξει σπαθί, τότε ο Ν θα εισπράξει τα δύο ονέρ στα σπαθιά, θα τσακίσει ένα σπαθί και στην συνέχεια θα ανέβει στην Q για να εισπράξει και το τελευταίο σπαθί




    4

    1073

    O N εκτελεί 4
    Α10
    Q42
                            B
    J96
     Δ                                             Α
    K7

    J9
                            Ν


    Double Trump Squeeze
    ΑΚ8

    Q10
    4)Μία σπάνια περίπτωση αυτής της κατηγορίας είναι το διπλό trump squeeze, στο οποίο σκουιζάρονται και οι δύο αντίπαλοι με τον ίδιο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία διανομή από τους προημιτελικούς της Ολυμπιάδας του 2004, στον αγώνα μεταξύ Ιταλίας-ΗΠΑ. Στην θέση του Νότου καθόταν ο Bocchi με συμπαίκτη τον Duboin. Αντίπαλοι ήταν οι Rosenberg (A) και Zia (Δ).
    Ο Bocchi παίζει τον Α πετώντας το 8 από το χέρι του. Η άμυνα πλέον δεν είχε απάντηση. Αν και οι δύο πετάγανε πίκα, ο Ν θα έπαιζε Α και Κ κάνοντας καλό το 10. Αν επιλέγανε το καρό, θα ανέβαινε στο χέρι του με πίκα, θα έκοβε καρό και η Q θα γινόταν καλή και μπορούσε να την εισπράξει ανεβαίνοντας πάλι με πίκα.
    Αν ο ένας επέλεγε να διώξει καρό και ο άλλος πίκα, τότε το παιχνίδι θα εξαρτιόταν από το ποιος θα άφηνε αφύλακτο το καρό. Αν το έκανε η Δ τότε η λύση θα θα ήταν να ανέβει στο χέρι με πίκα και να κόψει ένα καρό ώστε να μετραριστεί η Q. Αν γινόταν από την Α, τότε θα έπρεπε να ανέβει με πίκα και να στήσει την Q ώστε να μαζέψει τον J κάνοντας ταυτόχρονα ruffing finesse στην Δ (αν η Δ κάλυπτε, τότε θα έκοβε και στην συνέχεια θα ανέβαινε με πίκα για να εισπράξει το 10 που θα είχε γίνει καλό. Αν η Δ δεν σκέπαζε την Q ο Ν θα την άφηνε να τρέξει και θα πέταγε πίκα από τον μορ, ώστε να κόψει την τρίτη πίκα του χεριού του στην συνέχεια)
    Στο τραπέζι η Α (Rosenberg) πέταξε πίκα οπότε η Δ (Zia) έπρεπε να διώξει καρό. Ο Bocchi είδε ότι ο μόνος τρόπος για να βγει ήταν να κρατούσε η Δ τον Κ και έπαιξε για αυτόν τον συνδυασμό (καρό τσαφ, ο Α και η Q είναι πλέον καλή)




    Την πλήρη διανομή μπορείτε να την βρείτε εδώ





    Προβλήματα με Trump Squeeze







                                                              
                                                         ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                          ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                           ♦                 ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                                       ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ