• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Bermuda Bowl



    To Bermuda Bowl θεωρείται το σημαντικότερο Κύπελλο στο μπριτζ. Συμμετέχουν όσες εθνικές ομάδες open έχουν προκριθεί από τα αντίστοιχα Πρωταθλήματα της κάθε γεωγραφικής ζώνης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οι οποίες αγωνίζονται μεταξύ τους κάθε 2 χρόνια. Παράλληλα διεξάγονται και τα Venice Cup (γυναίκες) και  d'Orsi Bowl (seniors).

    Οι 22 συνολικά ομάδες προέρχονται από την Ευρώπη (6 ομάδες), την Β. Αμερική (3), την Ν. Αμερική (2), την Κ. Αμερική και Καραϊβική (1), την Ασία και Μέση Ανατολή (2), Ασία Ειρηνικού (3), Νότιο Ειρηνικό (2) και Αφρική (2). O τελικός αριθμός συμπληρώνεται με την συμμετοχή της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες.

    Το πρώτο Bermuda Bowl οργανώθηκε από τον Norman Bach, παίκτη της Βρετανίας, ο οποίος όμως καταγόταν από τις Βερμούδες. Ήταν η πρώτη αναμέτρηση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εναρκτήρια διοργάνωση του 1950 πήραν μέρος μόνο οι ομάδες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης (με μέλη αθλητές από Ισλανδία και Σουηδία). Λόγω της μεγάλης απήχησης στον κόσμο του μπριτζ, το BB έγινε θεσμός και εξελίχθηκε με την σταδιακή προσθήκη και άλλων ομάδων  καθώς και των επιμέρους Πρωταθλημάτων γυναικών (1974) και seniors (2001).

    Μέχρι και το 1977 (με εξαίρεση τις χρονιές της Ολυμπιάδας) το ΒΒ διοργανωνόταν κάθε χρόνο. Από το 1979 μέχρι και σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε μονό έτος. Μετά από το 1950 και για 6 συνεχείς διοργανώσεις, συμμετείχαν μόνο οι Πρωταθλήτριες ομάδες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το 1958 προστέθηκε και η Πρωταθλήτρια της Ν. Αμερικής. Στα επόμενα χρόνια αυξήθηκε σταδιακά ο τελικός αριθμός των αγωνιζομένων με την διεύρυνση των  συμμετοχών και από άλλες ζώνες της WBF.

    Τον πρώτο αγώνα του 1950, τον κέρδισαν οι ΗΠΑ (μέλη της ομάδας ήταν ανάμεσα σε άλλους οι Charles Goren και Sam Stayman), οι οποίες κράτησαν τον τίτλο για 3 ακόμα χρόνια, κερδίζοντας σε ισάριθμες διοργανώσεις. Στην συνέχεια η Ευρώπη περνάει στην αντεπίθεση με το Κύπελλο να έρχεται στα χέρια της Βρετανίας (1955) και της Γαλλίας (1956). Το 1957 γίνεται η πρώτη εμφάνιση της Blue Team, της θρυλικής Ιταλικής ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο σε 10 συνεχόμενους αγώνες. Ήταν η εποχή των ιδιοφυών Belladona και Garozzo που έγραψαν ιστορία στο μπριτζ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Giorgio Belladona έχει κερδίσει συνολικά 13 τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη. Η απόλυτη κυριαρχία της Ιταλίας σταματάει με την εμφάνιση των Αμερικανών Aces (Hamman (ο Bob Hamman κέρδισε τον πρώτο του τίτλο το 1970 και τον δέκατο το 2009, 39 χρόνια μετά!), Wolf, Jacoby, Lawrence και Goldman) οι οποίοι κερδίζουν το 1970 (απουσία των Ιταλών) και διατηρούν τον τίτλο και την επόμενη χρονιά. Ακολουθούν μεγάλες μάχες στο τραπέζι μεταξύ Ιταλών και Αμερικάνων τα επόμενα χρόνια. Την δεκαετία του ΄80 το Κύπελλο δεν φεύγει από την Αμερικανική ήπειρο (νικήτριες τα έτη '81, '83, '85 και '87 οι ΗΠΑ και η Βραζιλία το ΄89). Την επόμενη δεκαετία τα σκήπτρα μοιράζονται μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής (Ισλανδία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Γαλλία). Από το 2000 μέχρι και το 2011 οι ΗΠΑ ανακηρύχθηκαν πρωταθλήτριες 4 φορές και οι Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία από μία. Συνοπτικά, με εξαίρεση ελάχιστες χρονιές, το Κύπελλο είναι ιδιωτική υπόθεση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του χώρου , των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στεφθεί Πρωταθλήτριες 18 φορές, και των Ιταλών, οι οποίοι το έχουν κερδίσει άλλες 14.

    Το Bermuda Bowl αποτελεί τον ύψιστο θεσμό στον χώρο του μπριτζ. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται το 41ο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξάγεται στο Bali της Ινδονησίας. Παρακολουθήστε ζωντανά τις μονομαχίες μεταξύ των καλύτερων ομάδων του κόσμου στο Vugraph του BBO ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:





    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ