• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Η παρεμβολή (Για νέους παίκτες)


          Έστω ότι ανοίγει ο αντίπαλος δεξιά σας και εσείς κρατάτε ένα χέρι με ένα πολύ καλό χρώμα ή με πολλούς πόντους, και θα θέλατε να πληροφορήσετε για αυτό τον συμπαίκτη σας.

    Το γεγονός ότι οι αντίπαλοι άνοιξαν την αγορά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συναγωνιστείτε αν έχετε κάποιον καλό λόγο. Αν μιλήσετε, ίσως τελικά κερδίσει την αγορά ο άξονας σας και παίξετε σε συμβόλαιο που επιλέξετε εσείς, ειδικά αν βρείτε αξίες στον σύντροφο σας. Αλλά ακόμα και αν επικρατήσουν οι αντίπαλοι, θα έχετε ανταλλάξει πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον συμπαίκτη σας στην άμυνα ή και στην αντάμ, αν εκτελεστής γίνει ο παίκτης αριστερά σας.


    Γενικά, όταν παρεμβαλλόμαστε συνήθως συντρέχει κάτι από τα παρακάτω:

    • Υποδεικνύουμε στον συμπαίκτη μας την αντάμ που θέλουμε να πάρουμε
    • Θέλουμε να κερδίσουμε την αγορά και να επιλέξουμε εμείς το είδος του τελικού συμβολαίου
    • Προσπαθούμε να παρεμποδίσουμε την αγορά των αντιπάλων, αναγκάζοντας τους  να παίξουν είτε το λάθος συμβόλαιο, είτε σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που θα αγόραζαν φυσιολογικά, και επομένως αυξάνοντας το ενδεχόμενο να μπούνε μέσα και να γράψουμε στον άξονα

    Καθώς όμως τίποτα δεν μας εγγυάται ότι θα βρούμε οποιαδήποτε βοήθεια στον δικό μας, αν τελικά μας αφήσουν να εκτελέσουμε, και ο κίνδυνος να μπούμε μέσα και να πληρώσουμε πολλά αν μας κοντράρουν, είναι υπαρκτός, παρεμβαλλόμαστε μόνο αν πιστεύουμε ότι δεν θα μπούμε περισσότερες από τρεις μέσα αν είμαστε στην πρώτη μανς ή δύο αν είμαστε στην δεύτερη (κανόνας των 3-2 (ή 500))

    1) Η απλή παρεμβολή σε χρώμα
    Η πιο συχνή παρεμβολή είναι η απλή παρεμβολή σε χρώμα: δείχνουμε καλό χρώμα (μακρύ (τουλάχιστον 5φυλλο) και με καλή ποιότητα στα ονέρ)
    Πχ μετά από άνοιγμα 1 του αντιπάλου:
    Με KQJ654 743 A92 T παρεμβαλλόμαστε με 1, ανεξαρτήτως ζώνης
    Με 82 AK653 KQJ87 3 παρεμβαλλόμαστε αρχικά με 1 (με δύο πεντάφυλλα αγοράζουμε πρώτα το ανώτερο ιεραρχικά, όπως και στο άνοιγμα) και περιμένουμε μήπως  μας δοθεί η ευκαιρία στην συνέχεια να δείξουμε και τα καρά μας

    Γενικά στις απλές παρεμβολές σε χρώμα, δεν παίζουν ρόλο τόσο οι συνολικοί πόντοι του χεριού όσο η ποιότητα και το μήκος του χρώματος.

    2) Η παρεμβολή με 1ΧΑ
    Σε άλλες περιπτώσεις θα ανοίγει ο αντίπαλος την στιγμή που εμείς ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε 1ΧΑ, αν πήγαινε πάσο. Πώς μπορούμε να δείξουμε στον συμπαίκτη μας ότι έχουμε τόσες αξίες; Το βασικό είναι να έχουμε καλό κράτημα (stopper) στο χρώμα που ανοίγει ο αντίπαλος. Αν ισχύει αυτό, τότε παρεμβαλλόμαστε με 1ΧΑ, δείχνοντας στον σύντροφο ότι έχουμε ένα δυνατό χέρι, 15-17 π., ομαλή κατανομή και αξίες στο αντίπαλο χρώμα

    Οι συνέχειες της αγοράς, αν δεν μιλήσει ο αριστερά μας, είναι οι ίδιες όπως μετά από άνοιγμα 1ΧΑ (system on). Ισχύουν δηλαδή όλες οι συμφωνίες του ζευγαριού, όπως πχ το Stayman, και ο συμπαίκτης σας αγοράζει σαν να είχατε ανοίξει εσείς 1ΧΑ.


    Πχ μετά από άνοιγμα 1 του αντιπάλου:
    Με J654 ΑΚ3 AQ92 Kπαρεμβαλλόμαστε με 1ΧΑ, δείχνοντας 15-17 πόντους, ομαλή κατανομή και κράτημα καρό. 
    Με Κ3 KJ65 732 AKQ8 αν δεν άνοιγε ο αντίπαλος θα ανοίγαμε εμείς 1ΧΑ. Τώρα όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε γιατί δεν προστατεύουμε το αντίπαλο χρώμα, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η αντάμ. Αν ο αντίπαλος είχε ανοίξει οτιδήποτε άλλο, θα είχαμε παρεμβληθεί με 1ΧΑ. Τώρα περνάμε αναγκαστικά πάσο και περιμένουμε μήπως παρουσιαστεί ευκαιρία μετά να δείξουμε την δύναμη μας. 



    3) Η δυνατή παρεμβολή με άλμα
    Όταν έχουμε και πολύ καλό χρώμα και πολλές αξίες, τότε πρέπει να κάνουμε μία διαφορετική αγορά για να το δείξουμε στον σύντροφο μας: αγοράζουμε το χρώμα μας με άλμα**, δείχνοντας ακριβώς αυτό, και ότι με λίγη βοήθεια από εκείνον μπορούμε να βγάλουμε ακόμα και μανς, παρά το ότι ο αντίπαλος άνοιξε την αγορά.
    Πχ μετά από άνοιγμα 1 του αντιπάλου:
    Με KQJ654 ΑJ3 AJ2 Τ παρεμβαλλόμαστε με 2
    Με A2 AK6532 KQJ 32 παρεμβαλλόμαστε με 2 

    **Στην συνέχεια πάντως θα δείτε ότι όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο οικονομικά αγοράζουμε, ώστε να γίνει λεπτομερέστερη διερεύνηση του καλύτερου συμβολαίου για τον άξονα. Αντίθετα, αν είμαστε αδύνατοι αλλά έχουμε μία πολύ περίεργη κατανομή (πχ ένα καλό 7φυλλο+ χρώμα ή δύο 5φυλλα με ονέρ στα μακριά χρώματα), τότε αγοράζουμε με άλμα ώστε α) να δείξουμε άμεσα την κατανομή μας στον συμπαίκτη μας και β) να δυσκολέψουμε τις αγορές των αντιπάλων. Άρα στο μέλλον, οι παρεμβολές με άλμα θα είναι αδύνατες. Προς το παρόν όμως, δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστείτε δυνατά χέρια με καλό χρώμα όταν οι αντίπαλοι ανοίξουν την αγορά, άρα μέχρι να εξοικειωθείτε με κάποιες νέες συμβάσεις, οι παρεμβολές με άλμα θα είναι δυνατές.

    4) Η αδύνατη παρεμβολή με διπλό+ άλμα

    Άλλες φορές θα ανοίγει ο αντίπαλος και εμείς θα έχουμε κάποιο μακρύ καλό χρώμα και τίποτα άλλο, πχ θα μας ανοίγουν οι άλλοι 1 και θα βρισκόμαστε να κρατάμε κάτι σαν αυτό: KQJ96542 32 Τ6. Με αυτό το χέρι θα θέλαμε να μας αφήσουν να εκτελέσουμε εμείς ένα συμβόλαιο με ατού τις πίκες, αλλιώς σε διαφορετικό χρώμα δεν έχουμε ελπίδες να κάνουμε έστω και μία λεβέ. Ούτως ή άλλως, παρόλο που δεν έχουμε πόντους, αν τελικά εκτελέσουμε εμείς πιστεύουμε ότι θα κάνουμε 7 λεβέ, ακόμα και αν δεν βρούμε καμία βοήθεια απέναντι. Άρα, ακόμα και αν είμαστε στην δεύτερη μανς και εκτελούμε πχ 3 τότε δεν θα πληρώσουμε περισσότερα από 500 αν κοντράρουν οι αντίπαλοι . Εν τω μεταξύ, με τα φύλλα που βλέπουμε στο χέρι μας, αν όντως ο δικός μας δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα, ούτε καν τον Α, τότε οι άλλοι έχουν να βγάλουν σλεμ.
    Πώς θα αγοράσουμε όμως; Θα αρχίσουμε αγοράζοντας 1 και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε πίκες μέχρι να εξαντλήσουμε τους αντιπάλους (και τον πάρτνερ); Αν το κάνουμε αυτό α) δείχνουμε διαφορετικό χέρι, με αξίες και σε άλλα χρώματα πλην των πικών και β) οι αντίπαλοι θα έχουν την δυνατότητα να περιγράψουν τα χέρια τους, χωρίς να παρενοχλούνται ιδιαίτερα από την αγορά μας. 
    Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να αγοράσουμε άμεσα στο ανώτερο επίπεδο που πιστεύουμε ότι μας παίρνει να μιλήσουμε. Άρα με 7 λεβέ στο χέρι μας, αγοράζουμε άμεσα 3 αν είμαστε στην κόκκινη ζώνη και 4 αν είμαστε στην πράσινη. 
    Επομένως μετά από άνοιγμα 1 του αντιπάλου:
    Με KQJ65432 83 92 Τ έχουμε 7 λεβέ αν οι πίκες γίνουν ατού, άρα παρεμβαλλόμαστε με 4αν είμαστε στην πράσινη και με 3♠ αν είμαστε στην κόκκινη
    Με AKΤ986532 32 2 έχουμε 8 λεβέ αν οι κούπες γίνουν ατού, άρα παρεμβαλλόμαστε με 4 ανεξαρτήτως μανς

    Οι αγορές αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες καθώς με μία μόνο αγορά πληροφορούμε τον σύντροφο για το τι κρατάμε και επιπλέον καταναλώνουν πολύτιμο αγοραστικό χώρο από τους αντιπάλους. Πολλές φορές θα δούμε ότι η αγορά που κάναμε οδήγησε τους άλλους σε λάθος συμβόλαιο ή ότι αγοράσανε ψηλότερα από όσο θα θέλανε και επομένως γίνεται πιθανόν να γράψουμε από την μεριά μας ή τέλος, ότι χάσανε κάποιο σλεμ γιατί δεν μπορούσαν πια να ανταλλάξουν απαραίτητες πληροφορίες.
    Επίσης, το ότι αγοράζουμε άμεσα στο ανώτατο επίπεδο που μπορούμε βάσει του κανόνα των 3-2, έχει το πλεονέκτημα ότι ο σύντροφος, μετρώντας με την σειρά του τις λεβέ που του δείχνουμε, είναι σε θέση να αποφασίσει μέχρι ποιο επίπεδο μπορεί να συναγωνιστεί. Άρα τίποτα δεν τον εμποδίζει από το να αγοράσει την μανς, αν πιστεύει ότι έχει τις κατάλληλες αξίες, ενώ παράλληλα θα γνωρίζει μέχρι ποιο επίπεδο θα έχει νόημα κάποια πιθανή αγορά θυσίας, αν οι αντίπαλοι βρουν το συμβόλαιο τους.



    5) Το κοντρ ομιλίας (Take out Double)

    Έστω ότι ο δεξιά σας αντίπαλος ανοίγει 1 και εσείς κρατάτε:  QJ65 KQ43 AQ94
    Με αυτό το χέρι θα θέλατε οπωσδήποτε να μιλήσετε. Έχετε αξίες ανοίγματος και υποστήριξη στα άλλα τρία χρώματα. Αν έχετε φιτ σε κάποιο από αυτά με τον πάρτνερ σας και επιπλέον βρείτε και κάποια μικρή βοήθεια από εκείνον, θα θέλατε να συναγωνιστείτε και να παίξετε εσείς το τελικό συμβόλαιο.
    Δεν μπορείτε όμως να αγοράσετε κάποιο χρώμα, αφού έτσι θα δείχνατε 5φυλλο εκεί. Ούτως ή άλλως δεν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο από τα τρία. Το βασικό είναι να μάθετε ποιο από αυτά  υποστηρίζει ο συμπαίκτης σας.
    Πώς μπορείτε να το δείξετε; 
    Χρώμα δεν μπορείτε να αγοράσετε. Πάσο δεν θέλετε να περάσετε. Υπάρχει κάποια άλλη αγορά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε; 
    Το μόνο που περισσεύει είναι το κοντρ.
    Όμως το κοντρ σημαίνει penalty, έτσι δεν είναι; Χρησιμοποιούμε το κοντρ όταν πιστεύουμε ότι οι αντίπαλοι έχουν ανέβει σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να πραγματοποιήσουν και δείχνουμε ότι έχουμε τις απαραίτητες αξίες για να τους τιμωρήσουμε. Άρα τι θα σήμαινε το κοντρ από εσάς σε αυτή την φάση; Δεν θα καταλάβαινε ο σύντροφος ότι πιστεύουμε πως έχουμε την απαιτούμενη δύναμη για να βάλουμε μέσα τους αντιπάλους, αν τελικά παιχθεί 1;
    Τι πιστεύετε όμως ότι θα παρουσιάζεται συχνότερα στο τραπέζι; Πόσο συχνά θα σας ανοίγει ο αντίπαλος 1 σε χρώμα και εσείς θα έχετε χέρι που θα τον βάζει μέσα στο επίπεδο 1; Δεν θα αρκεί να έχετε αξίες στα άλλα χρώματα. Θα πρέπει να έχετε και λεβέ στα ατού. Τα παραπάνω θα συμβαίνουν πραγματικά τόσο σπάνια, ώστε δεν θα είχε πολύ νόημα να διατηρεί το κοντρ την πραγματική του ιδιότητα, όταν οι αντίπαλοι βρίσκονται τόσο χαμηλά στην αγορά.
    Αυτό αντίθετα που θα παρουσιάζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, είναι να σας ανοίγει ο αντίπαλος την αγορά και εσείς να έχετε αξίες ανοίγματος και υποστήριξη (τουλάχιστον τρίφυλλη) στα τρία άλλα χρώματα.
    Για αυτό και το κοντρ, μετά από άνοιγμα του αντιπάλου στο επίπεδο 1, έχει ακριβώς την παραπάνω έννοια. Πληροφορεί τον συμπαίκτη μας ότι έχουμε διάσπαρτες αξίες και θέλουμε να μιλήσουμε αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το πού έχουμε το καλύτερο φιτ. Του ζητάμε λοιπόν να επιλέξει εκείνος το καλύτερο χρώμα και παράλληλα να μας δώσει και μία πρώτη εικόνα για το πόσο δυνατός είναι, απαντώντας ποσοτικά (στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αν είναι αδύνατος, σε ψηλότερο αν έχει κάποιο ενδιάμεσο χέρι ή αγοράζοντας την κατάλληλη μανς αν πιστεύει ότι έχει την απαραίτητη υποστήριξη).
    Το βασικό είναι ότι του ζητάμε να μιλήσει. Απαγορεύεται να πάει πάσο, ακόμα και αν έχει μηδέν πόντους. Το πάσο από εκείνον θα εμφανίζεται πραγματικά σπάνια, και θα σημαίνει ότι ο συμπαίκτης μας θεωρεί πως έχει πολλές λεβέ από ατού (άρα μήκος στο χρώμα του ανοίγματος με ονέρ και ενδιάμεσες κάρτες) και ότι σε συνδυασμό με τις αξίες που του έχουμε υποσχεθεί, πιστεύει ότι θα εισπράξουμε πολλά αν τελικά παιχθεί κοντρέ το συμβόλαιο.

    Το κοντρ ομιλίας ισχύει και στην περίπτωση που έχουν αγοράσει και οι δύο αντίπαλοι, αν ο δικός μας έχει περάσει πάσο και η αγορά παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Όταν έχουν αγοραστεί δύο χρώματα από τους αντιπάλους, το κοντρ δείχνει μήκος και αξίες στα 2 άλλα χρώματα. 
    Πχ έστω ότι η αγορά πάει: 1-πάσο (ο συμπαίκτης σας) -1 και εσείς κρατάτε: KQ65 843 AKQ94
    Αν πείτε κοντρ δείχνετε ακριβώς αυτό, αξίες ανοίγματος και 4φυλλα+ τα δύο μη αγορασμένα χρώματα. Ο συμπαίκτης σας είναι υποχρεωμένος να αγοράσει (αν δεν μιλήσει ο ανοίξας) και είτε να δώσει προτίμηση σε ένα από τα δύο, σε επίπεδο ανάλογο των πόντων του, είτε να αγοράσει ΧΑ αν είναι μεν κοντός στα δικά σας χρώματα αλλά έχει κρατήματα στα χρώματα των αντιπάλων και 7+ πόντους.
    Παραδείγματα








    Για προχωρημένους









                                                        
                                                     ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                        ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                               ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                               ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ