• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Το πλάνο στην άμυνα

    Το αμυντικό παιχνίδι αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικά κομμάτι του μπριτζ. Οι μόνες πληροφορίες στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε είναι αρχικά η αγορά και μετά την αντάμ, τα φύλλα του μορ, τα σινιάλα του συμπαίκτη σας και ο τρόπος που παίζει ο εκτελεστής.
    Η άμυνα προϋποθέτει, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις άλλες πτυχές του παιχνιδιού, διορατικότητα, φαντασία και κρίση. Απαιτεί ακριβές παίξιμο των φύλλων, σε αναλογία με αυτό που σχεδιάζει και εφαρμόζει ο εκτελεστής, ώστε να πραγματοποιήσετε τον ανώτατο αριθμό λεβέ, με την βασική όμως διαφορά του ότι ο εκτελεστής παίζει με 26 χαρτιά, ενώ εσείς πρέπει ανά πάσα στιγμή να μαντεύετε το τι μπορεί να κρατάει ο σύντροφος σας.



    Ο βασικός κανόνας είναι το μέτρημα:
    Πριν ακόμα αποκαλυφθεί ο μορ, πρέπει να έχετε σχηματίσει μία πρώτη ιδέα για το πόσοι περίπου πόντοι αντιστοιχούν σε κάθε άξονα, και άρα πόσους πόντους μπορεί να κρατάει ο συμπαίκτης σας. Επίσης για το πώς περίπου είναι κατανεμημένα τα φύλλα σε κάθε χρώμα.
    Αναλύστε προσεκτικά την αντάμ του δικού σας: Κάντε κάποιες πρώτες υποθέσεις για το πώς είναι κατανεμημένα τα φύλλα στο συγκεκριμένο χρώμα και δείτε σε τι συμπεράσματα μπορείτε να οδηγηθείτε σχετικά με το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα χρώματα αναλύοντας την συγκεκριμένη επιλογή.
    Μετά την αντάμ διαβάστε προσεκτικά τον μορ: Συνάδουν τα φύλλα που βλέπετε με τις προηγούμενες αγορές; Είναι αυτό που περίμενε να βρει ο εκτελεστής; Είναι πιθανό να βάλετε το συμβόλαιο μέσα; Τι πλάνο περιμένετε να εφαρμοστεί στην εκτέλεση (ανάπτυξη πλευρικού χρώματος, δημιουργία λεβέ από ατού, κτλ).
    Με βάση την αγορά και τα φύλλα που παίζονται, μετρήστε την κατανομή του εκτελεστή και αντίστοιχα του συντρόφου σας. Αν σας φαίνεται δύσκολο, προσπαθήστε τον πρώτο καιρό να μετράτε ένα μόνο χρώμα, στο επόμενο διάστημα προσθέστε ένα ακόμα και σταδιακά θα δείτε ότι μπορείτε να το εφαρμόσετε για όλα, μετά από κάποια εξάσκηση.
    Μετρήστε τους πόντους που εμφανίζονται στο τραπέζι και τοποθετείστε νοερά τα υπόλοιπα ονέρ. Σε συνδυασμό με την αγορά και τα ήδη παιγμένα φύλλα, κάντε κάποιες αρχικές υποθέσεις για το πού βρίσκονται συγκεκριμένοι πόντοι, και αναπροσαρμόστε τα συμπεράσματα σας μετά από κάθε λεβέ.
    Μετρήστε τις λεβέ του εκτελεστή: Μετά από τις πρώτες λεβέ, και έχοντας καταλήξει σε κάποια πρώιμα συμπεράσματα για τους πόντους και την κατανομή στο τραπέζι, θα μπορείτε, βλέποντας και τον μορ, να μετρήσετε πόσες λεβέ φαίνεται να έχει ο εκτελεστής και με βάση αυτό να εφαρμόσετε την ενδεδειγμένη γραμμή άμυνας.
    Συνδυάζοντας τα παραπάνω, δείτε ποιος συνδυασμός φύλλων μπορεί να δώσει τον ανώτατο αριθμό λεβέ στην άμυνα, τι γύρισμα μπορεί να θέλει από εσάς ο σύντροφος σας, τι ενδείξεις θέλει να του δώσετε, ποιο φύλλο πρέπει να κρατάει απέναντι για να βάλετε μέσα το συμβόλαιο, αν πρέπει να παίξετε επιθετικά για να πάρετε γρήγορα τις μπάζες σας ή αντίθετα αν πρέπει να περιμένετε αλλιώς θα διευκολύνετε τον εκτελεστή, αν μπορείτε να κάνετε τον εκτελεστή να χάσει τον έλεγχο των ατού (φορτσάρισμα του εκτελεστή), αν επιβάλλεται να περιορίσετε τις λεβέ από κοψίματα του εκτελεστή ή αν το καλύτερο πλάνο είναι να δημιουργήσετε στον δικό σας άξονα λεβέ από ατού.
    Πέρα από τους βασικούς κανόνες (ο τρίτος βάζει μεγάλο (το μικρότερο από σειρά), μικρό στην δεύτερη θέση, σκεπάζουμε ονέρ με ονέρ) που μαθαίνετε στα πρώτα σας βήματα αλλά και τις εξαιρέσεις που εμφανίζονται σε κάθε διανομή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της, παίζοντας από την θέση της άμυνας θα πρέπει να ξέρετε από νωρίς ποιο είναι το γενικό πλάνο που θα ακολουθήσετε, ακριβώς όπως και ο εκτελεστής κάνει τις όποιες κινήσεις του βάσει κάποιου σχεδίου.
    Έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένες συμφωνίες με τον σύντροφο σας, και χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που έχετε στην διάθεση σας (μέτρημα πόντων, κατανομής και λεβέ, ενδείξεις από την αγορά, την αντάμ και το παίξιμο των φύλλων, αμυντικά σινιάλα) συνήθως θα είστε σε θέση να επιλέξετε έγκαιρα την ενδεδειγμένη γραμμή άμυνας, η οποία θα είναι συνήθως μία από τις επόμενες 5 ή κάποιος συνδυασμός τους:
    Επιθετική άμυνα, Παθητική άμυνα, Φορτσάρισμα του εκτελεστή, Περιορισμός των λεβέ από κοφτές του εκτελεστή, Δημιουργία λεβέ από ατού οι οποίες και αναλύονται σε ξεχωριστές παραγράφους και συνοδεύονται από σχετικά παραδείγματα

    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ