• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Οι πρώτοι κανόνες στην άμυνα

    Στην πραγματικότητα το μπριτζ δεν παίζεται με κανόνες. Και ακριβώς εξαιτίας αυτού, το παιχνίδι είναι  τόσο όμορφα πολύπλοκο και ενδιαφέρον. Η εξέλιξη κάθε λεβέ (πρέπει να) είναι αποτέλεσμα λογικής και κριτικής σκέψης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες βασικές τεχνικές που μεταφέρονται ως "κανόνες" στους νέους παίκτες, ώστε να μπορούν να παίξουν ακόμα και πριν ακόμα μπουν στην γενικότερη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Στην πορεία, και μετά την εξοικείωση με την διαφορετικότητα των συνθηκών σε κάθε διανομή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, οι παίκτες μαθαίνουν πότε θα πρέπει να τους ακολουθούν και πότε όχι. Οι τρεις πρώτες τεχνικές που ακολουθούν, μαθαίνονται ίσως ως αξιώματα, έχουν όμως πολλές εξαιρέσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ντόνας. Για αρχή όμως, και μέχρι να βρεθεί κάποιος λόγος για το αντίθετο, είναι καλό να εφαρμόζονται ως έχουν:


    1ος Κανόνας: Μεγάλο στην 3η θέση

    Ο ένας από τους τρεις πιο βασικούς κανόνες. Συνήθως εφαρμόζεται ώστε να μην κερδίσει ο εκτελεστής λεβέ που δεν δικαιούται ή για να πέσουν τα stoppers του εκτελεστή ώστε να αναπτυχθούν αμυντικές λεβέ στην συνέχεια.
    Σημείωση: Αν ο τρίτος παίκτης κρατάει συνεχόμενα μεγάλα φύλλα, παίζει το μικρότερο από τα συνεχόμενα. Πχ με QJT παίζει το Τ, με KQxx παίζει την Q. Με αυτόν τον τρόπο ο συμπαίκτης του θα ξέρει ότι είναι πιθανόν να κρατάει το μεγαλύτερο φύλλο αλλά αποκλείεται να έχει το αμέσως μικρότερο. Αν για παράδειγμα κάνετε αντάμ το 3 και ο σύντροφος σας κερδίσει την λεβέ με τον Κ, ξέρετε αυτόματα ότι αποκλείεται να έχει την Q, αφού αν κρατούσε KQ θα έπαιζε υποχρεωτικά την Ντάμα.
    Παραδείγματα
    Στα επόμενα παραδείγματα εκτελούν οι αντίπαλοι και εσείς κάθεστε στην θέση της Ανατολής. Ο συμπαίκτης σας κάνει αντάμ:


    Μορ

    Δ
    762
    Εσείς
    3
    1
    K84
    Παίξτε το μεγαλύτερο φύλλο σας (τον Κ). Ίσως ο Νότος κερδίσει με τον Α, θα έχετε ελευθερώσει όμως το χρώμα για τον συμπαίκτη σας σε περίπτωση που κρατάει ονέρ στις κούπες (ίσως κρατάει QT53, οπότε αν του γυρίσετε κούπα όταν πιάσετε χέρι, θα κάνει 3 λεβέ εκεί). Αν δεν το κάνετε και ο εκτελεστής κρατάει πχ AJ9, θα κάνει επιπλέον λεβέ την οποία δεν δικαιούται.     
                                          
                           

    Μορ

    Δ
    762
    Εσείς
    4
    2
    KJ3
      Παίξτε τον Κ. Αν ο εκτελεστής έχει Α ή AQ στο χρώμα, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα (όμως, αν παίξετε τον J, ο συμπαίκτης σας θα θεωρήσει (σωστά) ότι δεν έχετε τον Κ, αφού περιμένει να παίξετε το μεγαλύτερο φύλλο σας και αυτό ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της ντόνας). Αν παίξετε τον J και ο εκτελεστής έχει Q85 ενώ ο δικός σας κρατάει AT94, o Νότος θα κερδίσει λεβέ με την Q ενώ δεν θα έπρεπε να κάνει καμία κανονικά.                   


    Μορ

    Δ
    K62
    Εσείς
    3
    3
    QT4
    Αν από τον μορ παιχθεί μικρό φύλλο,  πρέπει να παίξετε την Q. Αν ο εκτελεστής έχει τον Α θα τον κάνει ούτως ή άλλως. Αν όμως ο Α βρίσκεται στο χέρι του συμπαίκτη σας και ο Νότος έχει πχ J75, τότε αν παίξετε το Τ ή το 4, θα του δώσετε την ευκαιρία να κάνει 2 λεβέ στις πίκες, την στιγμή που δικαιούται μόνο μία.      


    Εξαιρέσεις: Δεν παίζουμε μεγάλο στην 3η θέση:
    Ώστε να διατηρήσουμε επικοινωνία με τον σύντροφο
    Όταν κόβουμε τις επικοινωνίες εκτελεστή – μορ
    Όταν παρόλο το ducking ρίχνουμε winner (γνωρίζουμε ότι πέφτει ονέρ αριστερά μας)
    Όταν πρέπει να κρατήσουμε φύλλα που εμπασάρουν τον δεξιά μας αντίπαλο



    2ος Κανόνας: Μικρό στην 2η θέση

    Ο δεύτερος από τους βασικούς κανόνες. Συνήθως εφαρμόζεται ώστε να μην ξοδευτεί ονέρ για να κερδίσει λιμά φύλλα. Άλλοι λόγοι είναι συνήθως η δημιουργία διλήμματος στον εκτελεστή ή η προστασία του ονέρ του συμπαίκτη, αν είναι κοντός στο χρώμα.
    Σημείωση: Αν στην δεύτερη θέση κρατάμε πολλά (μεγάλα) συνεχόμενα φύλλα στο χρώμα που μας παίζει ο δεξιά αντίπαλος, παίζουμε το μεγαλύτερο από αυτά. Πχ κρατώντας QJT93 παίζουμε την Q, με Τ9876 παίζουμε το Τ.
    Παραδείγματα
    Στα επόμενα παραδείγματα εκτελεί η Δύση και εσείς κάθεστε στην θέση του Βορρά. Τι κάνετε όταν ο εκτελεστής παίζει από το χέρι του;


    Εσείς

    Δ
    A92
    Μορ
    3
    1
    Q84
    O εκτελεστής παίζει το 3. Τι φύλλο παίζετε; Μόνο αν ξέρετε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπει το συμβόλαιο, ορμάτε με τον Α. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σωστό να παίξετε μικρό. Αν ο συμπαίκτης σας έχει τον Κ, ο λόγος είναι προφανής. Ακόμα όμως και όταν ο Κ βρίσκεται στο χέρι του εκτελεστή και επομένως η Q θα γίνει λεβέ για τους αντιπάλους, παίζοντας μικρό δεν χαρίζετε λεβέ στους αντιπάλους. Αντίθετα, αν παίξετε τον Α και ο Κ είναι δεξιά σας, ο εκτελεστής θα παίξει μικρό από τον μορ και στην συνέχεια θα κάνει 2 λεβέ, τον Κ και την Q ενώ ο Άσος σας θα έχει κερδίσει απλώς δύο λιμά. Αν όμως παίξετε μικρό, θα κερδίσει μεν την Q αλλά δεν μπορεί να κάνει και τον Κ αφού έχετε φυλάξει τον Άσο σας πίσω του και έχετε την δυνατότητα να κάνετε δύο λεβέ στο χρώμα αν ο συμπαίκτης σας έχει πχ JT5. Αποτέλεσμα; Μία λεβέ παραπάνω για τον άξονα σας, γεγονός που σίγουρα επηρεάζει την έκβαση της διανομής.                        
                                          
                           

    Εσείς

    Δ
    Α92
    Μορ
    3
    2
    Q84
      Συνέχεια στο ίδιο παράδειγμα: Έστω ότι γνωρίζετε ότι ο Κ βρίσκεται στο χέρι του συμπαίκτη σας. Αν θεωρήσετε ότι δεν παίζει ρόλο το τι θα κάνετε και παίξετε τον Α, μπορεί να χάσετε μία λεβέ: αν ο εκτελεστής κρατάει τον J και ο σύντροφος σας έχει KT75, τότε αν παίξετε μικρό θα κάνετε 3 λεβέ στο χρώμα: Ο Νότος θα σκεπάσει ότι φύλλο παιχθεί από τον μορ. Αν μπει το 8 θα κερδίσει με το Τ και μετά θα παίξει Κ και κούπα προς τον Άσο σας. Αν μπει η Q, θα κερδίσει με τον Κ και μετά θα παίξει προς τα Α9 του χεριού σας, με αποτέλεσμα ο J του εκτελεστή να μην έχει καμία τύχη. Αν αντίθετα κερδίσετε με τον Α αμέσως, ο εκτελεστής θα καταφέρει να προάγει ένα από τα QJ του άξονα του σε λεβέ, αφού θα έχει περισσέψει μόνο ο Κ.             



    Εσείς

    Δ
    A62
    Μορ
    3
    3
    KJ
    Ο εκτελεστής παίζει το 3. Αν χωρίς να σκεφτείτε, παίξετε αμέσως μικρό καρό από το χέρι σας, θα τον βάλετε σε δίλημμα ως προς το τι να βάλει από τον μορ. Ίσως μαντέψει λάθος και παίξει τον J. Σε αυτή την περίπτωση, θα κερδίσει η Q του συμπαίκτη σας και θα κάνετε τελικά 2 λεβέ στο χρώμα.

    Εξαιρέσεις: Δεν παίζουμε μικρό στην 2η θέση:
    Ώστε να διατηρήσει ο συμπαίκτης την δική του είσοδο στο χέρι του
    Αν αμέσως μετά μπορούμε να κερδίσουμε γρήγορες λεβέ
    Αν κόβουμε την επικοινωνία εκτελεστή – μορ
    Αν έτσι αποφεύγουμε ruffing-finesse στην συνέχεια
    Για να αποφύγουμε να κλειστούμε στο χέρι στην συνέχεια
    Αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η λεβέ



    3ος Κανόνας: Σκεπάζουμε ονέρ με ονέρ

    Ο τρίτος από τους πρώτους κανόνες που μαθαίνετε ως νέοι παίκτες. Συνήθως εφαρμόζεται ώστε να μην κερδίσει ο εκτελεστής επιπλέον λεβέ με χαμηλότερο ονέρ. Άλλοι λόγοι είναι συνήθως η προαγωγή (promotion) μικρότερων φύλλων ή όταν πρέπει να κερδίσουμε άμεσα την λεβέ ώστε να παίξουμε εμείς κάποιο χρώμα.
    Σημείωση: Εκτός εάν υπάρχει λόγος για το αντίθετο, σκεπάζουμε γενικά το τελευταίο από τα συνεχόμενα ονέρ του δεξιά αντιπάλου
    Παραδείγματα
    Στα επόμενα παραδείγματα εκτελεί η Ανατολή και εσείς κάθεστε στην θέση του Βορρά. Τι κάνετε όταν ο εκτελεστής παίζει μεγάλο φύλλο από τον μορ;


    Εσείς

    Μορ
    KJT
    Α
    Q84
    1

    Αν από τον μορ παιχθεί παιχθεί η Q, πρέπει να σκεπάσετε με τον Κ. Ακόμα και αν ο εκτελεστής κερδίσει με τον Α, θα έχετε προάγει τα JT του χεριού σας σε λεβέ. Αν δεν σκεπάστε, προφανώς η Δύση θα βρεθεί με μία επιπλέον λεβέ που δεν υπολόγιζε ότι θα κάνει.                          
                                          
                           

    Εσείς

    Μορ
    Κ62
    Α
    Q84
    2

    Ακόμα και αν ο λόγος δεν είναι προφανής, όπως στο προηγούμενο παράδειγμα, πάλι είναι σωστό να σκεπάσετε όταν παιχθεί η Q από τον μορ. Ίσως τα JT αυτή την φορά να βρίσκονται στο χέρι του συμπαίκτη σας, οπότε καλύπτοντας με τον Κ, θα κερδίσει ο Α αλλά στην συνέχεια ο Νότος θα κάνει 2 λεβέ στα σπαθιά. Ούτως ή άλλως, αν αφήσετε έξω και ο εκτελεστής έχει τον Α, γενικά θα του χαρίσετε λεβέ που δεν δικαιούται. Μόνο αν βλέπετε ότι υπάρχει ειδικός λόγος δεν σκεπάζετε (πχ από την αγορά, γνωρίζετε ότι ο συμπαίκτης σας είναι κοντός στο χρώμα και υπάρχει περίπτωση σκεπάζοντας με τον Κ, να ρίξετε ταυτόχρονα και τον Α του).


    Εσείς

    Μορ
    K62
    Α
    QJ9
    3

    Τα πράγματα διαφέρουν όταν βλέπετε (ή υποθέτετε) ότι το ονέρ που παίζεται είναι το μεγαλύτερο από συνεχόμενα (πχ η Q από QJ, ο J από JT κοκ). Τότε είναι σωστό να σκεπάσετε το τελευταίο από τα συνεχόμενα φύλλα. Αν δεν το κάνετε, ίσως χαρίσετε λεβέ στο εκτελεστή. Πχ έστω ότι σε αυτό το παράδειγμα ο εκτελεστής έχει τον Α και ο συμπαίκτης σας το Τ. Από τον μορ παίζεται η Q. Αν καλύψετε με τον Κ, ο εκτελεστής θα κερδίσει με τον Α και στην συνέχεια θα παίξει προς τα J9 του μορ, με αποτέλεσμα να κάνει 3 λεβέ στα καρά. Αφήνοντας έξω όμως την πρώτη φορά που παίζεται το χρώμα και σκεπάζοντας την πιθανή συνέχεια με τον J, o εκτελεστής θα κερδίσει με τον Α αλλά τώρα το T του συμπαίκτη σας θα έχει προαχθεί σε λεβέ.    


    Εξαιρέσεις: Δεν σκεπάζουμε ονέρ με ονέρ:
    Όταν θέλουμε να πιάσει ο συμπαίκτης
    Όταν θέλουμε να πάρουμε ένδειξη από τον συμπαίκτη
    Όταν θέλουμε να μην προδώσουμε τα φύλλα μας
    Όταν υπάρχει κίνδυνος να ρίξουμε το ονέρ του συντρόφου
    Όταν είναι το πρώτο από συνεχόμενα ονέρ
    Όταν θα μπλοκαριστεί το χρώμα μας
    Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε επικοινωνία με τον σύντροφο
    Όταν θα κλειστούμε στο χέρι μας (δεν έχουμε ικανοποιητικό φύλλο για να παίξουμε στην συνέχεια)




    Για περισσότερα σχετικά με την άμυνα δείτε εδώ
    Για το πλάνο στην άμυνα για προχωρημένους δείτε εδώ
    Για προβλήματα άμυνας για προχωρημένους κάντε κλικ εδώ










                                                        
                                                     ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                        ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                               ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                               ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ