• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Εκτέλεση



    Η εκτέλεση ενός συμβολαίου είναι συνώνυμο του παιχνιδιού και αποτελεί την ουσία του μπριτζ. Κάθε διανομή αποτελεί έρεισμα για δημιουργική σκέψη. Η μαγεία του παιχνιδιού είναι ότι μέσω της άμιλλας ενισχύει όλες τις ιδιότητες του ατόμου οι οποίες είναι απαραίτητες για την παικτική του ολοκλήρωση. Το μπριτζ είναι συνδυασμός ενστίκτου, φαντασίας και λογικής. Λειτουργεί διαδραστικά με το μυαλό καθώς απαιτεί και ταυτόχρονα εξασκεί την συγκέντρωση, την μνήμη, την αναλυτική και συνδυαστική σκέψη, την διορατικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικότητα. Χάρις σε αυτά τα χαρακτηριστικά του έχει εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο παιχνίδι παγκοσμίως έχοντας εκατομμύρια λάτρεις σε όλες τις χώρες.

    Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι άμεσα συνδεδεμένα και με την εκτελεστική δεινότητα κάθε παίκτη. Από τα πρώτα κιόλας στάδια του παιχνιδιού, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας, αρχικά στην συγκέντρωση και στη συνέχεια στην επεξεργασία, όλων των δεδομένων που προκύπτουν σε κάθε ντόνα. Με συνεχή εξάσκηση θα ανακαλύψετε ότι θα γίνεται όλο και ευκολότερο να συνδυάζετε αποτελεσματικά όλα τα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου σας.

    •  Αρχίζοντας από τα βασικά: η λέξη κλειδί είναι μέτρημα. Μέτρημα πόντων και κατανομής των αντιπάλων. Αρχικά βασιζόμενοι στην αγορά και στην αντάμ προσπαθήστε να κάνετε μία πρώτη υπόθεση για το πώς μπορεί να κατανέμονται τα φύλλα και τα ονέρ στον αντίπαλο άξονα. Στη συνέχεια, μετά από κάθε λεβέ αναπροσαρμόζετε την αρχική σας υπόθεση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

    • Δώστε μεγάλη προσοχή στην αγορά. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να την ανακαλέσετε στο μυαλό σας ώστε να την συνδυάζετε με τα καινούρια στοιχεία που παρουσιάζονται στο τραπέζι. Πολλές φορές ακόμα και η μη αγορά από τον αντίπαλο σας οδηγεί σε εξίσου εντυπωσιακά συμπεράσματα.




    • Η αντάμ είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα στα χέρια της άμυνας. Προσφέρει όμως πολύτιμη βοήθεια και στον εκτελεστή,  δίνοντας έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών για τα ονέρ και την κατανομή. Ρωτήστε τον εαυτό σας το γιατί έγινε η συγκεκριμένη αντάμ και όχι κάποιο άλλο φύλλο. Πώς είναι πιθανόν να είναι κατανεμημένα τα ονέρ στο χρώμα της αντάμ; Πού βρίσκονται τα ονέρ στα άλλα χρώματα; Τι πληροφορίες δίνει στον συμπαίκτη του; Μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το αμυντικό του πλάνο;

    • Πριν επιλέξετε φύλλο από το τραπέζι κάντε πλάνο. Ελέγξτε τις χανόμενες και τις επικοινωνίες με τον μορ. Όταν το συμβόλαιο μοιάζει ασφαλές, σκεφτείτε ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί. Όταν αντίθετα δείχνει απραγματοποίητο, παίξτε για τον μοναδικό συνδυασμό φύλλων που το βγάζει. Προσδιορίστε ποιος από τους αντιπάλους θα γίνει επικίνδυνος αν πιάσει χέρι και προσπαθήστε να το αποφύγετε.


    • Στην διάρκεια του παιχνιδιού, ερμηνεύστε τα σινιάλα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι αμυνόμενοι. Σκεφτείτε κάποιο εναλλακτικό πλάνο για την περίπτωση κακών κατανομών. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις πιθανότητες περισσότερων του ενός τρόπου εκτέλεσης. Δείτε τα χρώματα σαν ένα ενιαίο σύνολο, μην παίζετε το ένα χωρίς να λαμβάνετε υπόψη πως επηρεάζει αυτό τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε για τα υπόλοιπα.



    • Υπάρχουν πολλές τεχνικές εκτέλεσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε διανομής.  Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση των πιο συνηθισμένων από αυτές και η παραπομπή στα αντίστοιχα προβλήματα (πατώντας στον τίτλο):
      • Παιχνίδι ασφαλείας (Safety play): Εφαρμόζεται κυρίως σε παιχνίδια ομάδων, όπου σημασία έχει να βγει το συμβόλαιο. Χρειάζεται να προβλέψετε τι μπορεί να πάει στραβά   και να παίξετε σύμφωνα με αυτό το πλάνο, ακόμα και αν έτσι θυσιάσετε τις πιθανές άνω.
      • Discovery Play ( Παιχνίδι ανακάλυψης): Ο εκτελεστής πριν πάρει την τελική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα παίξει ένα κρίσιμο χρώμα (υποθέτοντας ότι έχει εναλλακτικούς) παίζει κάποιο πλευρικό προσπαθώντας να πάρει στοιχεία για το πως είναι κατανεμημένα τα φύλλα (ή τα ονέρ) σε αυτό στους αντιπάλους. Τα συμπεράσματα που θα βγάλει από αυτό, πολλές φορές θα τον βοηθήσουν να καταλήξει στο ποιος από τους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος του πρώτου χρώματος έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει.
      • Διατήρηση ή δημιουργία επικοινωνιών (Entries): Βασικό αν δεν θέλετε να κοιτάτε τις μπάζες σας από μακριά και αντί για τα μετρ φύλλα στο χρώμα που τόσο κουραστήκατε να αναπτύξετε να παίζετε τα λιμά του χεριού σας. Ή αν δεν θέλετε να έρθει η στιγμή που θα ελπίζετε να μην περνάνε οι εμπάσες επειδή δεν διατηρήσατε επαφή με τον μορ ώστε να μπορέσετε να τις δοκιμάσετε.
      • Χανόμενη αντί χανόμενης (loser on loser): Εκτελεστικό τέχνασμα που εφαρμόζεται συνήθως σε χρωματιστά συμβόλαια. Ο εκτελεστής αντί να κόψει μία χανόμενη, ξεσκαρτάρει φύλλο το οποίο θα έχανε ούτως ή άλλως. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά, όπως το να αποτρέψουμε το επικίνδυνο χέρι να πιάσει, την αποφυγή πανωτσάκας, την εδραίωση ενός μακριού χρώματος κλπ. Αν πετύχει, χάνουμε μία λεβέ που θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει αλλά σε αντάλλαγμα κερδίζουμε τουλάχιστον δύο άλλες.
      • SqueezeΗ λέξη παραπέμπει σε στήλες περιοδικών που καταγράφουν την εκτελεστική δεινότητα κάποιων grand-masters. Για τους νέους παίκτες είναι κάτι σαν την θεωρία της σχετικότητας. Και όμως τα απλά squeezes παρουσιάζονται πολύ συχνά και είναι πολύ απλά στην εκτέλεση τους. Υπάρχουν όντως κάποιες τεχνικές που θυμίζουν άσκηση ανώτερων μαθηματικών, αλλά καλό θα είναι να αγνοήσετε τα τυχόν πομπώδη ονόματα (Stepping-stone squeeze, Saturated squeeze, Suicide (aka Cannibal) squeeze) και να τα απομυθοποιήσετε αρκετά νωρίς. Τότε θα δείτε ότι με εξαίρεση κάποια μικρή προεργασία, θα γίνονται κάποιες φορές μηχανικά.
      • Endplay (Κλείσιμο)Ή πώς να αποφύγετε την εμπάς (ειδικά όταν χάνει). Αν θεωρείτε ότι είναι επικίνδυνο να παίξετε εσείς σε κάποιο χρώμα, ή αν βλέπετε ότι ο μόνος τρόπος για να βγείτε είναι να σας παίξουν hors tableau αναγκάστε τους αντιπάλους σας να το κάνουν αυτοί για εσάς. Το highlight είναι η στιγμή που ο αριστερά σας αντίπαλος κοιτάει μοιρολατρικά πότε τα φύλλα του και πότε τον μορ και στην συνέχεια παίζει στωικά κάτω από τον Ρήγα του για τα AQ του χεριού σας. Το endplay συνήθως πραγματοποιείται με elimination (απαλοιφή των άλλων χρωμάτων, που μπορεί να είναι και μερική σε κάποιες περιπτώσεις)
      • Percentage play (Παιχνίδι πιθανοτήτων)Κάποιες φορές θα σας παρουσιάζονται διλήμματα ως προς το ποιον από όλους τους τρόπους που έχετε διαθέσιμους για την πραγματοποίηση του συμβολαίου θα πρέπει να ακολουθήσετε. Σε πολλές περιπτώσεις όμως θα είναι αρκετό να παίζετε σύμφωνα με τις πιθανότητες. Γνωρίζοντας κάποιους στοιχειώδεις κανόνες και κάποια απλά μαθηματικά του παιχνιδιού, μακροπρόθεσμα θα παίρνετε την σωστή απόφαση.
      • Συνδυασμός Πιθανοτήτων: Όταν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εκτέλεσης και χρειάζεστε έναν από αυτούς να λειτουργήσει ώστε να βγάλετε το συμβόλαιο (πχ όταν λείπουν οι ντάμες σε δύο χρώματα στα οποία έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε εμπάς και αρκεί να βρούμε την μία για να βγάλουμε το συμβόλαιο, μπορούμε να εισπράξουμε Α και Κ στο μακρύτερο χρώμα και αν δεν πέσει να κάνουμε την εμπάσα στο άλλο) προσπαθήστε να δοκιμάσετε αρχικά αυτόν που ακόμα και αν αποτύχει δεν ακυρώνει τον άλλον και η μη πραγματοποίηση του οποίου δεν βάζει αυτόματα το συμβόλαιο μέσα. Ο συνδυασμός πιθανοτήτων είναι στην ουσία ο προγραμματισμός του παιχνιδιού με τέτοια σειρά ώστε η αποτυχία της μίας πιθανότητας, από όσες έχετε διαθέσιμες, να πραγματοποιηθεί, σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την επόμενη, αυξάνοντας τελικά τα ποσοστά επίτευξης του συμβολαίου. Ο συνδυασμός πιθανοτήτων μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποκατηγορία του Percentage Play                          
      • Counting (μέτρημα): Οι πληροφορίες στο τραπέζι αρχίζουν να εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας αγορά (ακόμα και το πάσο δίνει στοιχεία που μπορείτε να συνδυάσετε με άλλες πληροφορίες στην συνέχεια κι να εξάγετε πολύτιμα συμπεράσματα). Σε συνδυασμό με την αντάμ και τα φύλλα που παίζονται στις επόμενες λεβέ, πρέπει ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμόζετε τα όποια αρχικά σας συμπεράσματα όσον αφορά το πώς είναι κατανεμημένα τα χρώματα και τα ονέρ στους αντιπάλους. Ακόμα και η μη αγορά κάποιου χρώματος από τους αντιπάλους, μπορεί να σας βοηθήσει να βγάλετε συμπεράσματα για τους πόντους η την κατανομή. Είναι η βασική μέθοδος με την οποία θα έχετε μία πρώτη (καταρχήν ίσως αόριστη) εικόνα των χεριών των αμυνόμενων αλλά αναλύοντας τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται θα είναι σαν τοποθετείτε στην σωστή τους θέση τα κομμάτια ενός παζλ που  συμπληρώνουν την αρχική εικόνα. 
      • Locating (τοποθέτηση των ονέρ): Δεν χρειάζεται να είστε μάντης. Πολλές φορές, από την αγορά, την αντάμ και τα φύλλα που έχετε δει μέχρι την κρίσιμη στιγμή θα έχετε αρκετές ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την σωστή απόφαση. Άλλες φορές, προϋποθέτοντας ότι κάποια φύλλα θα πρέπει να είναι στην θέση τους για να βγει το συμβόλαιο, θα είναι σχεδόν μονόδρομος η νοερή τοποθέτηση των υπόλοιπων, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πληροφορίες στο τραπέζι (wishful thinking). Το locating αποτελεί μέρος του Counting.
      • Dummy Reversal (αναστροφή του μορ): Σε κάποιες ντόνες θα χρειαστεί να παίξετε σαν να εκτελούσε ο συμπαίκτης σας και να προσπαθήσετε να κάνετε καλό το δικό του χέρι (με τα λιγότερα ατού) ώστε να πετάξετε τις χανόμενες του χεριού σας στα καλά ατού του μορ. Γενικά, προσπαθείτε να κόψετε στο χέρι με τα περισσότερα ατού και ταυτόχρονα να διατηρήσετε ατού στο άλλο ώστε στην συνέχεια να τραβήξετε αυτά των αντιπάλων και παράλληλα να πετάξετε τις τυχόν χανόμενες.
      • Crossruff: Παιχνίδι με διαδοχικά κοψίματα σε κάθε χέρι. Για να λειτουργήσει θα πρέπει τα δύο χέρια να είναι κοντά στα μακριά χρώματα του συμπαίκτη και ταυτόχρονα να έχουν μήκος στα ατού αντίστοιχο του μακριού χρώματος απέναντι. Είναι σημαντικό να έχουν ήδη εισπραχθεί τα winners στα άλλα χρώματα, αλλιώς οι αντίπαλοι μπορεί να τα κόψουν στην συνέχεια. Η βασική άμυνα στο crossruff είναι να σας παίζουν ατού με κάθε ευκαιρία, γεγονός που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν δώσετε την ευκαιρία στους αντιπάλους να πιάσουν χέρι πριν την ολοκλήρωση του.
      • Παιχνίδι αποφυγής (Avoidance play): Τεχνική με την οποία ο εκτελεστής αποτρέπει έναν συγκεκριμένο αντίπαλο να κερδίσει την λεβέ, αν θεωρεί ότι αυτός έχει το επικίνδυνο χέρι. Τι είναι αυτό; Είναι το χέρι που είτε έχει εδραιώσει ένα μακρύ χρώμα και θα σας τραβήξει τα μετραρισμένα του φύλλαείτε θα δώσει τσάκα απέναντι, είτε θα σας βάλει στην μέση και θα σας εμπασάρει τα φύλλα σε κάποιο χρώμα. Η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατηγορία του Safety play.
      • Trump coup: Γίνεται όταν το χέρι που έχει κερδίσει την προηγούμενη λεβέ (τυπικά αυτό του μορ) δεν έχει εναπομείναντα ατού ενώ αντίθετα ο αμυντικός που παίζει στην συνέχεια έχει μείνει μόνο με ατού, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο, που όμως θα ήταν εντός εμπάσας στην περίπτωση που θα μπορούσε να παιχτεί ατού από τον μορ. Σκοπός της τεχνικής είναι να αναγκαστεί ο αμυνόμενος να κόψει, μόνο και μόνο για να πανωκόψει ο εκτελεστής. Αν το φύλλο που κόβεται ήταν μετρ, τότε η τεχνική ονομάζεται   Grand Coup. Η μέθοδος αυτή είναι υποκατηγορία ενός συνόλου τεχνικών που ονομάζονται Coups στις οποίες περιλαμβάνονται τα Bath coup, Belladona c., Galileo c., Crocodile c. Vienna c., Alcatraz c. και άλλες.



    Προβλήματα εκτέλεσης (Προέρχονται από παλαιότερες δημοσιεύσεις στον τύπο).


    Σχετικά Άρθρα
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ